ianuarie 10, 2021    |

O lecție despre valori în business, o lecție despre SE POATE! – Interviu Alina Paul pentru HappyMoms.ro

O lecție despre valori în business, o lecție despre SE POATE! – Interviu Alina Paul pentru HappyMoms.ro

Profesionalim, dedicare, tenacitate, leadership, sunt cuvinte care ne duc cu gândul la o doamnă de excepție, cu rezultate de excepție.

Alina Paul este Directorul General al DO SECURITY, presedintele CONAF – Confederatia Națională pentru Antreprenoriat Feminin – sucursala Brașov, soție si mamă a doi copii minunați. Profesionalim, dedicare, tenacitate, leadership, sunt cuvinte care ne duc cu gândul la o doamnă de excepție, cu rezultate de excepție.

Pentru consolidarea și dezvoltarea unui business aparent destinat bărbaților, anul acesta Camera de Comerț și Industrie Brașov a numit-o “Managerul anului” și a primit premiul “Doamne de excepție in securitatea privată” în cadrul premiilor OSPA (Outstanding SECURITY Performance Awards).

Cine este managerul care conduce DO SECURITY?

Pe parcursul vieţii noastre încercăm să ne descoperim, să ne reinventăm şi să ne definim rolul, scopul şi misiunea.

Am încercat întotdeauna să fiu pragmatică, obiectivă şi realistă, ceea ce m-a ajutat în relaţionarea cu cei din jur şi m-a definit ca persoană într-o societate în care, de multe ori, uităm să promovăm valorile şi tradiţiile cu care am fost obişnuiţi în copilărie.

Sunt o persoană perfecţionistă, pentru care nu există nu se poate.  In viata trebuie să gasim soluții pentru a ieși din impas și paradoxul face să ne dam seama că acestea, de fiecare dată, sunt chiar în faţa noastră.

Sunt omul care știe să aprecieze frumosul din viața sa, care iubește mult și necondiționat și care îţi oferă țoață încrederea și deschiderea, dar care, la rândul său, are pretenția să i se răspundă cu aceeași monedă. Spirit analitic și minuțios, reușesc, cred eu, de fiecare dată să creez armonie la locul de muncă, întrucât cred în echipa și în forţa pe care un grup de profesioniști o au, indiferent de obstacolele ce pot apărea în cale.

Nu fac rabat de la disciplină, corectitudine și fair-play în relația de business, și cred că alături de alţi antreprenori de succes putem construi o Românie competitivă, unde copiii nostri își doresc să rămână și să își întemeieze o familie.

Cum este o zi din viaţa Alinei Paul?

Timpul uneori îți dă senzația că trece atât de repede încât nu ar fi de ajuns nici 72 de ore într-o zi, alteori însă, simțim că se oprește în loc.

Este extrem de important ce facem cu timpul nostru. Viața m-a învățat că trebuie să existe o măsură,  în toate. Ca urmare, prima parte a zilei o dedic job-ului, iar liniștea și căldura le găsesc acasă, alaturi de familie, în cea de-a doua parte a zilei.

Cred în ideea de echilibru între viața personală și cea profesională si creez astfel armonia atât de necesară unei vieți împlinite.

Care sunt lucrurile de la care nu aţi abdicat toată viaţa, care v-au ajutat să fiţi cea care sunteţi şi să ajungeţi unde v-aţi propus?

Nu am abdicat niciodată de la principiile și valorile cu care am fost crescută și educată. Urăsc minciuna și prostia, iubesc seriozitatea, demnitatea, adevărul și verticalitatea.

Toate acestea m-au ajutat să construiesc în viață, să învăț și să am lângă mine oameni care împărtăşesc aceleași idealuri şi valori ca ale mele. Nu fac compromisuri și cred că atunci când viața îţi oferă lămâi, trebuie să faci limonada! 

Orice situaţie de criză produce si oportunități. Cum a influențat pandemia nevoia de a fi în siguranță şi, implicit, firma pe care o conduceţi?

Nu vom uita acest an niciunul dintre noi, niciodată! Este anul care te reinventează, care îţi arată că viața trebuie prețuită, care te responsabilizează faţă de comunitate și, de ce nu, te face mai puțin individualist și mai mult empatic la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Deşi cu toții am resimţit efectele pandemiei sub o formă sau alta, cred că nevoia de a te simți în siguranță a impulsionat tot mai multe persoane să apeleze la serviciile noastre. Pot spune că investițiile realizate anul trecut în tehnică și tehnologie, în resursa umană și diversificarea serviciilor oferite, au făcut ca în 2020 să avem o cerere de servicii de Securitate în creștere și astfel, ne-am extins portofoliul de clienți și în alte zone din ţară.

Cum construieşte Alina Paul o echipă? Ce elemente dau valoare şi forţă unei echipe din punctul dumneavoastră de vedere?

Indiferent de domeniul de activitate, cu siguranță nu lucrezi singur, iar ceea ce faci tu influenţează rezultatul final al muncii depuse de o echipă întreagă.

Orice organizație sau firmă este ca un mecanism, iar buna sa funcţionare depinde de eficienţa fiecărei piese în parte, adică de cea a fiecărui angajat.

Pentru ca o echipă să funcţioneze și să fie productivă, membrii acesteia trebuie să aibă obiective comune, să se suștină reciproc, să comunice, să colaboreze. Doar astfel echipa își va putea atinge ţinta, iar tu, ca parte a echipei, te vei putea bucura de reușită.

Întotdeauna mi-a plăcut să comunic eficient cu colegii mei în diferite situații: stiu să cer ajutorul atunci când am nevoie și, la rândul lor, stiu că le pot oferi sprijin atunci când este cazul.

Cred că este important să ne concentram, cu toţii, atenția pe îndeplinirea obiectivelor echipei, nu doar pe cele personale.

Reușita personală nu înseamnă neapărat și reușita echipei, așa că trebuie să fii un membru implicat și de încredere, și trebuie să dai tot ce poți pentru ca tu și coechipierii tăi să aveţi motive de bucurie la final.

Este important, de asemenea, să înțelegi rolul fiecărei persoane din echipă pentru a ști la cine să apelezi în diverse contexte, trebuie să respecți părerile celorlalţi și să fii empatic și înțelegător cu colegii pentru ca echipa să fie cât mai închegată.

Cum vedeţi viitorul pieţei muncii având în vedere automatizarea unor procese care se fac acum folosind factorul uman? Cum o vedeţi peste 10, 20 de ani?

Digitalizarea și automatizarea proceselor reprezintă viitorul! Trebuie să știm să dezvoltăm aptitidini pentru ceea ce se va întâmpla într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat. În acest sens, Confederația Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) pe care o reprezint la nivelul judeţului Brașov, în calitate de președinte al sucursalei CONAF Brașov, a dezvoltat proiectul “Pactul pentru muncă”, prin care au fost identificate soluții viabile pentru flexibilizarea pieței forței de muncă din România. În perioada pandemiei, am fost martorii unor transformări radicale pe piața muncii – telemunca, lucrul pe platforme, şcoala on-line – sunt doar câteva exemple. În acest sens, trebuie să avem în vedere corelarea educației cu nevoile reale de pe piața muncii, astfel încât școlile de astăzi să pregătească tinerii pentru meseriile de mâine. Multe dintre job-urile pe care astăzi le știm, cu siguranță că mâine vor dispărea, însă la fel de bine vor apărea altele noi. Ca urmare, trebuie să avem în vedere pregătirea tinerilor în acest nou context digital, competitiv la nivel European.

 Aveţi sfaturi pentru antreprenorii la început de drum, în special pentru femeile antreprenor?

România are o pătrime femei antreprenor, o rată foarte bună față de alte ţări. Mai puţin de 40% dintre acţionarii sau asociaţii firmelor din România sunt femei. La finalul lunii septembrie 2019, erau peste 500.000 de femei antreprenor în Romania, în cele aproximativ 968.000 de companii din ţara noastră, conform ONRC.

Astfel, la acest capitol stăm bine și cred în forța pe care doamnele o au atunci când conduc un business. Cercetările efectuate de Naţiunile Unite ne arată că încă nu sa ajuns ca egalitatea între femei și bărbaţi să fie realizată în lumea afacerilor. Antreprenoriatul feminin reprezintă un impas, nu numai în ţările mai puțin dezvoltate și sărace, ci și în ţările mai bogate și bine organizate. Din cauza numeroaselor obligații și a rolurilor pe care le au, multe femei renunţă la propriile idei și nu doresc să încerce să intre independent în afaceri.

Ca și sfat, daca îmi este permis, îndemn toate doamnele care doresc să intre în antreprenoriat să facă acest pas, pentru că în ciuda obstacolelor pe care le vor întâmpina, satisfacțiile reușitei depășesc orice imaginație. A fi antreprenor este greu, iar pentru o femeie se spune că este de două ori mai greu. Antreprenoriatul „îndeplineşte visurile” femeii orientate spre afaceri și o face mai competitivă și puternică, antreprenoriatul reprezintă și eforturile care duc spre creşterea economică.

În ţările dezvoltate din punct de vedere economic, se observă eforturi continue pentru îmbunătățirea antreprenoriatului feminin. Există un număr tot mai mare de diferite proiecte de educație, sprijin și motivare a femeilor antreprenor prin finanțare din fonduri internaţionale, dar tot mai multe eforturi se depun şi în integrarea deplină a unei asemenea afaceri în principalele fluxuri economice.

Dacă doriți să faceți o carieră în domeniul antreprenoriatului feminin, câteva dintre sfaturile generale de succes în afaceri sunt, mai presus de toate, să vă iubiţi serviciul și să aveți imaginaţie. O muncă continuă, intensă şi uneori grea, precum şi o educaţie permanentă, sunt absolut necesare, deoarece numai astfel puteţi domina mai ușor fluxurile imprevizibile ale pieței.

Interviu realizat de Alina Vîlcu

Interviul original aici: HappyMoms.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact info

Titulescu 2 (incinta Carpatex)
Brasov, Romania

Telefon: +4 0747.033.393
E-mail: secretariat@dosecurity.ro

Politica GDPR și cookies

© 1998 - 2023 by DO SECURITY.
All rights reserved