octombrie 12, 2020    |

De ce spitalele au nevoie de sisteme de securitate

De ce spitalele au nevoie de sisteme de securitate

Orice spital din țara noastră ar trebui să aibă un plan de pază și protecție în stare perfectă de funcționare, prin care să ofere securitate doctorilor, asistentelor, pacienților și aparținătorilor. Acest plan trebuie să includă și o componentă de securitate cibernetică, pentru păstrarea în siguranță a datelor și aparatelor.

Iată, în detaliu, care sunt riscurile la care se supun spitalele și angajații lor.

Atacurile fizice

La nivel european, violența în spitale este definită ca “orice comportament verbal, nonverbal sau fizic care pune în pericol, sau generează un pericol pentru sine, alții, sau asupra unor bunuri necesare înfăptuirii actului medical”. 

Statistica a arătat că atacurile asupra personalului din spitalele din România sunt în creștere de la an la an. Personalul medical este hărțuit verbal (sub formă de injurii și amenințări), fizic (sub formă de lovituri, răniri), iar în continuare se intră cu forța în cabinete medicale. Sursa aici

Un plan de securitate care să includă utilizarea camerelor de supraveghere video vine în sprijinul personalului din spitale pentru că acționează ca un factor de descurajare pentru pacienții cu potențial agresiv. De asemenea, este important să existe și un sistem de raportare a incidentelor.

Furtul de instalații sanitare sau medicamente

Spitalele conțin echipamente foarte scumpe, care sunt o țintă pentru hoți. Pe de altă parte, medicamentele reprezintă unul dintre cele mai furate produse din spitale.

Soluția de securitate cu agenți de pază la intrare permite monitorizarea tuturor celor care intră sau părăsesc clădirea. Zonele care dețin echipamente scumpe și medicamente trebuie să fie accesibile doar cu carduri de acces și să aibă instalate sisteme de alarmă.

Scurgerea de informații din interior

Utilizarea neautorizată sau rău intenționată a resurselor informaționale din spitale este una din cauzele incidentelor de securitate din industria medicală.

Pentru a combate acest aspect, un plan adecvat de securitate ar crea o pistă de audit a informațiilor și activității continute de dispozitivele medicale. Acest lucru va urmări cine a accesat, ce date și când, cu scopul de a descuraja abuzul de informații.

Intrarea neautorizată

Într-un spital, este esențial ca toți cei care intră sau ies să fie luați în evidență.
Cardurile de identitate trebuie să fie purtate permanent de către personalul din spital, iar zonele cu acces neautorizat pentru public trebuie să fie vizibil semnalizate.
Nu toți angajații unui spital au acces oriunde; doar unii au acces în zone care conțin substanțe periculoase, zone care găzduiesc un anumit echipament medical, săli de operație etc). Pentru aceste situații, cardurile nominale de acces sunt o soluție foarte bună.

Amenințări teroriste

Din perspectiva securității, este necesar ca spitalele să aibă un plan strategic de abordare a situațiilor critice de tipul, atac cu bombă sau amenințări teroriste. Este esențial ca personalul din spital să cunoască procedura corectă care se aplică, pentru o rezolvare cât mai favorabilă a situației.

În cazul unei amenințări cu bombă, măsurile de precauție vizează o bună delimitare a spațiilor publice de cele private, nicio persoană neautorizată să nu poată trece, iar căile de evacuare să fie în permanență funcționale și neobturate.

În cazul unui apel telefonic care anunță amplasarea unei bombe în spital, iar clădirea trebuie evacuată, procedurile sunt:

  • lasă ușile și geamurile deschise acolo unde este posibil;
  • lasă luminile aprinse pentru a facilita căutarea în viitor;
  • scoate din funcțiune orice mașinărie, dacă este posibil.

Pentru informații complete, consultanță specializată și oferte personalizate în materie de soluții de securitate pentru spitale, contactează-ne la numărul de telefon 0268411758 sau pe e-mail la adresa secretariat@dosecurity.ro sau vizitează-ne direct la sediul nostru, Str. Nicolae Titulescu nr. 2, incinta Carpatex, Brașov.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact info

Titulescu 2 (incinta Carpatex)
Brasov, Romania

Telefon: +4 0747.033.393
E-mail: secretariat@dosecurity.ro

Politica GDPR și cookies

© 1998 - 2024 by DO SECURITY.
All rights reserved