Panoramic pe muntele Tâmpa, altitudine 960 m. Studiu de caz.
Când spui Tâmpa, spui Brașov. Emblemă a orașului, cu alei șerpuitoare, populată de urși, căprioare și multe alte specii de animale și păsări, rezervația naturală Tâmpa este asemenea unei amprente a orașului și aduce anual mii de turiști pe culmile sale. Până acum câțiva ani, restaurantul Panoramic de pe Tâmpa era un punct de atracție în sine. Acum restaurantul este în conservare, iar de mai bine de un an este protejat de o combinație inteligentă de sisteme de securitate, o instalare marca DO SECURITY.
Datele situației
Obiectivul de protejat este format, alături de fostul restaurant Panoramic, de echipamentele de telecomunicații, generatoarele și rezervoarele de apă din vecinătatea lui. După cum se știe, restaurantul este situat la 960 m altitudine, iar accesul se poate face fie cu telecabina, fie pe jos, pe mai multe trasee. În condiții de vreme neprietenoasă, accesul poate să devină dificil, deoarece telecabina funcționează în anumite intervale orare, dacă vântul este prielnic. Dacă ne referim la accesul pe jos, atunci datele se schimbă: totul ține de variabile personale: cât te țin picioarele, cât de antrenat ești, ce dispoziție ai de a face efortul fizic necesar.
Deoarece obiectivul în cauză nu mai are o activitate permanantă, fiind un sit în conservare, el poate deveni o țintă pentru acte de vandalism sau infracțiuni. Soluția unui sistem cu pază umană nu este cea potrivită într-un astfel de caz, datorită accesul dificil în anumite perioade din an. În plus, zona prezintă un grad de periculozitate mare deoarece este foarte frecventată de urși.
Soluția de securitate
Ca în matematică, soluția se află în datele problemei, iar echipa tehnică DO SECURITY a analizat în detaliu toate aceste informații și a venit cu propunerea unui mix de sisteme de securitate.
- sistem de control acces. Acesta asigură deschiderea și închiderea ușilor de acces în interiorul obiectivului pe baza unui cod de acces și cartelă. Controlerele de acces au carcasă antivandal, ceea ce le conferă un grad ridicat de rezistență mecanică. În plus, sunt rezistente în condiții de umiditate și au tastatură iluminată, care ajută la identificarea tastelor într-un mod facil chiar și pe timpul nopții, ceea ce face ca introducerea codului de acces să devină extrem de simplă și în condiții de luminozitate scazută.
- sistem de detecție-efracție Paradox conectat în dispeceratul DO SECURITY. Sistemul este împărțit în mai multe zone ale obiectivului (accesul pe scările către acoperiș, fostul restaurant, subsolul etc.), astfel încât dezarmarea parțială a clădirii să fie permisă în funcție de zona în care este necesar accesul pentru intervenții sau mentenață.
- sistem de supraveghere video care asigură protecția exterioră deoarece surprinde permanent activitatea în zonă. Sunt montate camere cu termoviziune care fac videoanaliză. Trebuie adăudat și faptul că acestea au și posibilitatea de avertizare vocală – prin intermediul difuzoarelor instalate – dacă cineva se apropie de obiectiv mai mult decât este permis.
- sistem de comunicație radio, o soluție fără cabluri, care se impunea în condițiile unui obiectiv izolat.
Toate aceste sisteme sunt complementare și reprezintă o soluție complexă de securitate, customizată pentru acest tip de obiectiv, foarte fiabilă și mai ieftină pe termen lung, comparativ cu pază umană.
Combinarea tuturor acestor sisteme asigură o sinergie, o acoperire completă a zonei protejate, din toate unghiurile și din toate punctele de vedere. Orice forțare de intrare în obiectivele protejate transmite alerta prin sistemul antiefracție conectat la Dispeceratul DO SECURITY, iar cei de la dispecerat pot vedea în orice moment ce se întâmplă, prin camerele de supraveghere instalate. Soluția este una optimă deoarece acoperă toate cerințele de securitate ale locației. Specialiștii DO SECURITY asigură mentenanța sistemelor și face deplasări periodice la obiectiv pentru a verifica statusul echipamentelor.
Acest mix de securitate are aplicabilitate mare și poate fi replicat și în cazul altor situri aflate în conservare sau în cazul oricărui obiectiv în care nu există activitate permanentă (stații de telecomunicații, rezervoare de apă, gaz etc.) sau acolo unde se renunță la sistemele de securitate cu pază umană, deoarece personalul uman este expus riscurilor.
Dacă știi un astfel de obiectiv care se dorește protejat, contactează-ne pentru o ofertă personalizată!