Odată ce luați decizia să vă securizați apartamentul, casa sau biroul, va trebui să luați o decizie: veți utiliza un sistem de securitate profesional sau veți avea încredere într-un sistem de alarmă la un preț mai accesibil, dar necertificat. Fără a intra în prea multe detalii, pare că diferențele sunt nesemnificative, iar echipamentele de securitate vor putea să facă față cu succes acestei sarcini.
Însă dorința de a economisi provoacă o mulțime de probleme. Detectorii sunt predispuși să emită alarme false sau să nu răspundă la amenințări reale. Aceștia se pot opri din funcționare brusc, iar sistemul nu vă va avertiza cu privire la nefuncționare. Intervalul comunicațiilor radio abia acoperă clădirea, iar conexiunea este întreruptă în mod constant. Aplicația nu mai funcționează corect. Clădirea dumneavoastră (de exemplu, proprietatea dumneavoastră și chiar viețile persoanelor) rămâne complet neprotejată față de atacurile intrușilor. Mai mult, companiile de securitate refuză să conecteze sistemul de alarmă la stația de monitorizare, iar răspunsurile la alarme cad pe umerii dumneavoastră.
Pentru a vă ajuta să luați decizia corectă, am enunțat 6 cerințe principale pentru un sistem de securitate de încredere. Mai mult, am subliniat și modul în care Ajax corespunde exact acestor cerințe.
1. Sistemul de securitate trebuie să utilizeze mai multe canale pentru a comunica cu lumea exterioară
Sistemul de securitate poate utiliza canale de comunicație diferite pentru transmiterea alarmelor către utilizator și compania de securitate: GSM, Ethernet și Wi-Fi.
Sistemele de alarmă echipate cu un singur canal de comunicație nu sunt fiabile deoarece funcționarea acestuia poate fi întreruptă din cauze naturale, iar sistemul nu va mai fi capabil să comunice alarma către utilizator și compania de securitate. De exemplu, dacă rămâneți fără bani pe contul cartelei SIM sau datorită unei defecțiuni a furnizorului. Mai mult, astfel de sisteme de alarmă sunt mai ușor de sabotat: prin bruierea frecvențelor GSM (dacă este utilizată doar o singură cartelă SIM) sau prin tăierea cablului Ethernet (dacă utilizați doar conexiune Internet cu fir).
Dacă un sistem de securitate dispune de mai mult canale de comunicație, unul dintre acestea este utilizat ca un canal principal, în timp ce celelalte reprezintă canalele de rezervă. Astfel de sisteme sunt mai fiabile deoarece este mai puțin probabil să apară nefuncționarea simultană a mai multor canale, iar în cazul unei nefuncționări naturale, sistemul va continua să funcționeze normal. Cu cât sistemul utilizează mai multe canale de comunicație, cu atât mai mari sunt șansele ca utilizatorul și organizația de securitate să fie alertați în timp util.
Canelele trebuie să fie de tipuri diferite. Dacă sunt instalate mai multe module GSM pe panoul de control și nu sunt utilizate alte canale de comunicație, de fapt aveți un singur canal. Dacă frecvențele GSM sunt bruiate, sistemul va fi deconectat de la lumea exterioară.
Contează și cât de mult durează comutarea între canalele de comunicație. Cu sistemele de alarmă ieftine, acest proces poate dura zeci de minute. Între timp, jafurile din apartamente rar durează mai mult de 5-10 minute.
Care sunt canalele de comunicație utilizate de Ajax
Unitatea centrală utilizează GSM și Ethernet pentru a comunica evenimentele și alarmele, iar Hub Plus este un panou de control unic între panourile existente deoarece utilizează simultan patru canale de comunicație autorizate: Wi-Fi, Ethernet și două locașuri pentru cartele SIM 2G/3G.
Comutarea de la Ethernet (sau Wi-Fi pentru Hub Plus) către SIM are loc instant, în timp ce comutarea între cartelele SIM Hub Plus are loc în maxim 4 minute.
2. Sistemul de securitate trebuie să utilizeze un server de tip cloud
Ca regulă, serverul de tip cloud reprezintă o legătură între panoul de control și aplicația de management a sistemului de securitate. Permite utilizatorului să controleze toate aspectele echipamentului care funcționează prin Internet, chiar dacă utilizatorul se află la mii de kilometri distanță de clădire. Mai mult, serverul expediază notificări push informative cu privire la evenimentele și alarmele sistemului.
În cadrul sistemelor profesionale, serverele de tip cloud monitorizează de asemenea conexiunea cu echipamentele de securitate și funcționarea acestora prin interogarea ciclică a panoului de control. Cu cât este mai ridicată frecvența de interogare, cu atât serverul va detecta mai rapid prezența unei probleme și va avertiza utilizatorii și compania de securitate cu privire la această situație.
Pe lângă capacitatea de a controla unitățile centrale prin intermediul aplicațiilor și de a primi notificări de tip push, serviciul Ajax Cloud este responsabil pentru afișarea datelor actuale referitoare la sistemul de securitate. Serviciul comunică în mod regulat (de la 10 la 300 de secunde, în funcție de setări) cu unitatea centrală și actualizează stările dispozitivului în aplicațiile Ajax.
Dacă unitatea centrală este deconectată, serviciul Ajax Cloud trimite o alarmă către utilizatori și către compania de securitate.
3. Dispozitivele de securitate trebuie să utilizeze o tehnologie de comunicație fiabilă pentru comunicarea cu panoul de control
În cazul sistemelor de securitate wireless, schimbul de informații între panoul de control și detectori are loc prin intermediul canalului radio. Comunicația trebuie să fie extrem de fiabilă întrucât nu este indicat să existe nici măcar întreruperi pe termen scurt (acestea duc la creșterea perioadei de timp necesare pentru comunicarea unei alarme), în timp de pierderea comunicației este complet inacceptabilă (panoul de control și prin urmare utilizatorii și compania de securitate nu vor ști despre alarmă).
Ca regulă generală, un sistem profesional funcționează la frecvențe de 433 MHz sau 868 MHz și utilizează o bandă de frecvență și nu o frecvență unică fixă pentru comunicația între panoul de control și detectori. Acest lucru permite sistemului să schimbe automat frecvența de funcționare în cazul unor interferențe accidentale sau intenționate. Tehnologia este cunoscută sub denumirea de salt de frecvență.
De ce nu este adecvat Wi-Fi pentru comunicarea între dispozitivele de securitate?
În clădirile de apartamente și birouri, frecvențele Wi-Fi (2,4 GHz și 5 GHz) sunt extrem de contaminate de zgomote și sunt de asemenea supraîncărcate cu dispozitive: calculatoare, telefoane inteligente și aparate electrocasnice. Acest lucru duce la „bruiaje domestice”, adică la piederea datelor în timpul transmisiunilor.
Dacă echipamentele de rețea ale clădirii (routere, amplificatoare) sunt implicate în transmisiunea de date peste Wi-Fi, stabilitatea funcționării acestora stabilește funcționarea sistemului de securitate.
Wi-Fi dispune de o zonă de recepție a comunicației relativ redusă, de aproximativ 150 de metri fără obstacole. Restricția este eliminată prin implementarea unei rețele cu mai mult componente în clădire, însă fiecare nouă unitate reduce fiabilitatea sistemului de securitate.
Care este tehnologia radio utilizată de Ajax
Pentru comunicarea între unitatea centrală și dispozitive, sistemul de securitate Ajax utilizează tehnologia radio Jeweller. Funcționează în intervale de la 868,0 până la 868,6 MHz sau de la 868,7 până la 869,2 MHz (în funcție de regiune) și verifică în mod constant nivelul de zgomot din canalul radio. De îndată ce zgomotul depășește valoarea limită, unitatea centrală detectează bruiajele, comută către o frecvență mai puțin contaminată de zgomot și expediază notificările adecvate către utilizator și compania de securitate.
Jeweller comunică în mai puțin de 0,15 secunde, ajustează în mod automat intensitatea semnalului care economisește nivelul de încărcare a acumulatorului dispozitivului și asigură o zonă de recepție a comunicației de până la 2.000 de metri.
4. Comunicația între dispozitivele sistemului de securitate trebuie să fie făcută cu dublu sens (duplex)
Comunicația între dispozitivele sistemului de securitate trebuie să fie unilaterală sau bilaterală. În primul caz, detectorii comunică alarmele și evenimentele de sistem către panoul de control, în timp ce panoul de control nu comunică deloc cu detectorii. Dacă dispozitivul nu mai funcționează (datorită sabotării sau defectării echipamentului) sau în situația în care conexiunea este întreruptă, panoul de control nu va cunoaște această situație. Atât utilizatorul, cât și compania de securitate nu vor fi informați cu privire la încălcarea securității.
În cazul sistemelor cu conexiune bilaterală, panoul de control și detectorii schimbă informații. Detectorul transmite continuu alarma până când panoul de control confirmă recepția acesteia. În acest caz, nu există riscul de pierdere a datelor în timpul unei scurte întreruperi a conexiunii. Panoul de control poate modifica setările dispozitivului și poate interoga dispozitivele, verificând conexiunea și stările. Nivelul de fiabilitate al unui asemenea sistem este de câteva ori mai ridicat.
Cu utilizează sistemul de securitate Ajax conexiunea bilaterală?
Detectorii expediază rapoarte de stare către unitatea centrală la fiecare 12 sau mai multe secunde. Unitatea centrală răspunde detectorilor notificând recepția raportului și actualizează stările dispozitivului în aplicație. Dacă dispozitivul nu răspunde, din orice motiv, unitatea centrală consideră că dispozitivul a fost pierdut și informează utilizatorii și compania de securitate cu privire la această situație.
La expedierea unei alarme, detectorul solicită confirmare din partea unității centrale. Dacă detectorul nu primește niciun răspuns, aceasta comunică alarma continuu până când unitatea centrală o acceptă și o procesează.
Conexiunea bilaterală permite utilizatorului să testeze dispozitivele la distanță și să le modifice setările prin intermediul aplicațiilor Ajax: sensibilitatea senzorului, nivelul de zgomot al sirenelor și răspunsul acestora la alarme, apartenența la grupurile de securitate, etc.
5. Sistemul de securitate criptează datele și este protejat împotriva fraudelor
fraudelor. Această ultimă funcție permite evitarea suprascrierii echipamentului, inclusiv suprascrierea telecomenzii utilizate pentru controlul modurilor de securitate în cel mai rău caz, de vreme ce autorii vor avea control complet asupra sistemului de securitate.
În mod optim, semnalul radio este criptat cu un algoritm complex, întrucât cu cât este mai simplă criptarea, cu atât este mai ușor ca sistemul să fie spart și să se obțină acces la administrarea acestuia. De exemplu, spargerea unei criptări AES pe 128-biți durează sute de ani, iar un sistem de alarmă cu o criptare veche sau simplă poate fi accesat cu un dispozitiv de furt al codului în doar câteva minute.
Un dispozitiv de furt al codului este un dispozitiv destinat interceptării semnalelor dintre un sistem de securitate și un dispozitiv de control (o telecomandă, o tastatură), care permite accesarea frauduloasă a sistemului de securitate.
În locul algoritmilor și soluțiilor standard, noi utilizăm propriile noastre soluții. Toate datele transmise sunt criptate cu un algoritm AES care are o cheie variabilă. Fiecare dispozitiv Ajax are un identificator individual, iar protocolul Jeweller dispune de un sistem de proprietăți și marcaje pentru identificarea dispozitivelor sale. Sistemul de securitate nu poate fi dezarmat cu o telecomandă care nu este conectată la unitatea centrală.
Fiabilitatea sistemului de alarmă Ajax este confirmată prin certificarea EN 50131, iar dispozitivele sistemului de securitate au primit un nivel de integritate de Grad 2, adică sunt pregătite să contracareze atacatori experimentați cu echipamente speciale.
6. Sistemul de securitate este conectat la stația de monitorizare a unei companii de securitate
Sarcina sistemului de securitate este aceea de a identifica amenințarea cât mai curând cu putință. Cu toate acestea, conștientizarea problemei nu este suficientă — trebuie să răspundeți la problemă în mod corect. După primirea unui mesaj de la sistemul de alarmă, persoana însăși poate contacta poliția (abordarea infractorilor în mod independent nu este cea mai bună idee). Cu toate acestea, este o decizie mai rațională ca răspunsul să fie încredințat profesioniștilor prin conectarea sistemului de securitate la stația de monitorizare a companiei de securitate.
Organizațiile care se ocupă cu securitatea conectează doar sisteme de securitate certificate la stațiile lor de monitorizare. În timpul procesului de certificare, echipamentele de securitate sunt testate de către laboratoare independente licențiate să realizeze teste specifice: teste funcționale, teste de rezistență a echipamentului la interferențele climatice și mecanice, precum și la câmpurile electromagnetice externe, calitatea comunicațiilor radio și predispoziția dispozitivului la influențele externe. Dacă sistemul pică cel puțin un test, nu va primi certificatul specializat.
Înainte ca noul echipament să fie utilizat în condiții de viață reală, companiile de securitate instalează dispozitivele în interiorul clădirilor de testare (apartamente, case, birouri) împreună cu sistemele de securitate deja certificate. Dacă noul sistem este comparabil în ceea ce privește fiabilitatea, adică nu este predispus la declanșări false, întreruperi și detectează amenințările corect, atunci acesta este conectat la stațiile de monitorizare.
Protecția persoanelor și proprietăților poate fi încredințată doar unui sistem de securitate profesional și fiabil, care oferă protecție extinsă și care asigură conștientizarea situației din clădire de către proprietari.
Sistemul de securitate este conectat permanent la lumea din exterior grație canelelor multiple de comunicație.
Utilizatorul și compania de securitate sunt permanent informați cu privire la funcționarea normală a sistemului de securitate întrucât serverul de tip cloud schimbă regulat informații cu echipamentul din clădire.
Detectorii, dispozitivele de control și sirenele sunt întotdeauna conectate la unitatea centrală (panoul de control) deoarece sistemul de securitate utilizează o tehnologie de comunicație corectă.
În cazul defectării sau sabotării echipamentului, panoul de control este notificat despre această problemă, iar dumneavoastră și compania de securitate veți primi notificări cu privire la această situație.
Intrușii nu vor avea acces la sistemul dumneavoastră de securitate și nu pot putea dezactiva sau slăbi protecția deoarece posibilitatea de spargere și fraudă este exclusă.
Dacă are loc un incident, echipajul de răspuns rapid al companiei de securitate va sosi la adresă în câteva minute.
Pentru o ofertă personalizată, contactează-ne!
Sursă articol și imagini: Ajax.systems