Din păcate, nici chiar gratiile de la ferestre, ușile blindate sau încuietorile inteligente nu pot proteja în totalitate proprietatea împotriva intrușilor. Prin urmare, când vine vorba despre securitate, recomandăm întotdeauna o abordare integrată și un sistem de securitate pentru îmbunătățirea protecției.
Un sistem de alarmă va detecta amenințarea la timp, va speria intrușii cu o sirenă, va atrage atenția asupra celor implicați și va apela compania ta de securitate. Alege și încuietori sigure — iar infractorii nu vor mai avea nicio șansă!
Cu toate acestea, decizia referitoare la un sistem de securitate nu este una care este ușor de luat de vreme ce siguranța locuinței depinde de ea în mod direct. Așadar, iată care sunt tipurile de sisteme de securitate care există și ce ar fi bine să ai în vedere la aceste sisteme.
Care sunt diferitele tipuri de sisteme de securitate?
Pe scurt, există trei tipuri de sisteme de alarmă: cu fir, fără fir și hibride. În cazul sistemelor de securitate cu fir, semnalul de la detectori către unitatea centrală este transferat prin cablu; în cazul celor fără fir prin intermediul canalului radio.
Sistemele hibrid sunt o combinație de sisteme cu fir și fără fir, iar semnalul este transferat atât prin fire, cât și prin aer.
Soluțiile cu fir au dominat piața pentru mult timp. Acest aspect s-a datorat insuficiențelor sistemelor fără fir: canalul radio nu a fost protejat suficient de bine, sistemele pierdeau adesea contactul cu detectorii și, datorită conexiunii cu o singură cale, nu era clar dacă detectorul era online. Aceste probleme sunt încă prezente în sistemele pe care le poți achiziționa de pe e-commerce și care nu sunt certificate.
Soluțiile fără fir (wireless) de nivel profesionist au evoluat și acum reprezintă o concurență serioasă pentru sistemele cu fir. Sistemele de securitate moderne wireless (fără fir) furnizează mai multe informații, sunt ușor de instalat și oferă mai mult decât doar securitate.
Iată o listă de verificat pentru alegerea unui sistem de securitate:
1. Conexiune la o stație centrală de monitorizare
Acesta este indicatorul principal pe care trebuie să îl luați în calcul atunci când alegi un sistem de securitate. Motivul este că doar un sistem certificat poate fi conectat la o stație de monitorizare centrală. Certificarea necesită ca echipamentele de securitate să treacă printr-o mulțime de teste efectuate de laboratoare independente de acreditare. Dacă sistemul pică un singur test, nu va primi certificatul.
Mai mult, înainte de lansarea noului echipament ca fiind complet funcțional, companiile de securitate testează sistemele în practică prin instalarea și rularea acestora în locuri de testere în paralel cu sistemele deja certificate. Dacă noul sistem este comparabil în ceea ce privește fiabilitatea, adică nu este predispus la declanșările false, întreruperi și detectează amenințările corect, atunci acesta este conectat la stația de monitorizare.
2. Numărul canalelor de comunicație
Când alegi un sistem, fii atenț la numărul canalelor de comunicație. Cu cât există mai multe canale, cu atât există mai multe șanse ca sistemul să emită o alarmă referitoare la un pericol atunci când este necesar. Panourile moderne sunt prevăzute cu porturi Ethernet, Wi-Fi și module GSM. Reține că trebuie să existe diferite tipuri de canale. Chiar dacă sistemul are trei module, dar toate sunt de tip GSM, este același lucru ca și când ar avea un singur canal. Dacă frecvențele celulare sunt bruiate, sistemul va fi deconectat de la lumea exterioară.
3. Acumulator de rezervă
Un sistem fiabil nu ar trebui să fie afectat de întreruperile de alimentare cu energie electrică. În acest caz, este util un acumulator de rezervă care asigură funcționarea continuă după ce alimentarea cu energie electrică este întreruptă. Este mai bine ca acumulatorul să fie Li-ion. Astfel de acumulatori dispun atât de o capacitate mai mare, cât și de lipsa aproape completă a „efectului de memorie”.
Cu cât este mai mare capacitatea acumulatorului de rezervă, cu atât sistemul poate funcționa fără alimentare cu energie electrică. Cel mai bine este să alege un panou de control cu un acumulator de rezervă care dispune de o durată de funcționare de cel puțin 5 ore.
4. Intervalul de funcționare
Fii atent la raza de acțiune a comunicațiilor între unitatea centrală și detectori. Reține că aceste valori trebuie privite cu anumite rezerve. Producătorii indică adesea cifrele pentru zone deschise, fără interferențe în apropiere. În realitate, zona de recepție a unui semnal radio poate fi redusă semnificativ datorită obstacolelor, precum pereții, mobilierul sau suprapunerile dintre etaje, deoarece acestea împiedică transmiterea semnalelor radio.
Prin urmare, cu cât distanța de funcționare este mai mare, cu atât este mai mare zona acoperită de sistemul de securitate. De exemplu, unitățile centrale Ajax comunică cu detectorii la o distanță de până la 2.000 de metri în spațiu deschis. În interiorul unei clădiri, este suficient pentru a acoperi 3-4 etaje. Așadar, să nu fii surprins dacă un sistem de alarmă cu un interval de funcționare de 150 de metri pierde contactul cu detectorii într-un apartament cu două dormitoare.
5. Protecția sistemului
Sistemul ar trebui să fie capabil nu numai să securizeze clădirea, ci și să reziste intruziunilor bine puse la punct. Ținând cont de acest aspect, companiile de dezvoltare își echipează produsele cu niveluri suplimentare de protecție.
Criptare:
Semnalul radio între detectori și unitatea centrală trebuie criptat și protejat împotriva fraudelor. Acest aspect va ajuta la evitarea interceptărilor de semnal și înlocuirilor echipamentelor. Este mai bine ca pentru criptare să fie utilizat un algoritm AES complicat, care nu are un dispozitiv corespondent de furt al codului, și nu metoda standard de criptare, precum KeeLoq, care a fost spartă de numeroase ori.
Toate datele transmise în sistemul de securitate Ajax sunt criptate cu algoritmul AES cu ajutorul unei chei variabile, așadar ar dura sute de ani ca datele să fie decriptate. Fiabilitatea Ajax este confirmată prin certificarea EN 50131, iar dispozitivele sistemului de securitate au primit un nivel de integritate de Grad 2, adică sunt pregătite să contracareze atacatori experimentați cu echipamente speciale.
Rezervarea unui canal:
Sistemele de securitate wireless necesită existența unui canal radio curat. Din păcate, acest lucru este posibil doar într-o lume ideală. În realitate, aerul este contaminat cu interferențe de la alte dispozitive electronice, inclusiv bruiajele utilizate de hoți. Pentru ca unitatea centrală să nu piardă conexiunea cu detectorii în condiții radio dificile, unii producători utilizează algoritmi de program care transferă automat sistemul către o frecvență curată.
Notificare privind bruiajele:
Intrușii pot bruia întreaga gamă de frecvențe. În acest caz, chiar și canalul radio de rezervă nu va fi de ajutor, întrucât nivelul interferențelor va fi același pe întreaga bandă de frecvență. Această situație va face ca toți detectorii să devină indisponibili. Acesta este motivul pentru care sistemul ar trebui să aibă capacitatea de a expedia notificări cu privire la primele încercări de bruiaj și la situațiile în care niveluri critice de interferențe radio dezactivează vizibilitatea sistemului
Sistemul de securitate Ajax verifică în mod constant nivelurile de zgomot din canalul radio. De îndată ce nivelul depășește valoarea limită, unitatea centrală detectează bruiajele, comută către o frecvență mai puțin contaminată de zgomot și expediază notificările adecvate către utilizator și către stația centrală de monitorizare a companiei de securitate.
6. Protecție împotriva declanșărilor false
Dacă ai o pisică, un cățel sau un alt animal de companie, vei avea nevoie de detectori imuni la acestea. Unii producători sfătuiesc utilizatorii să aplice bandă adezivă pe anumite părți ale lentilelor detectorilor, astfel încât aceștia să nu „vadă” mișcările animalelor în anumite zone. Însă acesta nu este un sfat bun deoarece compromite sistemul. În sistemele fiabile, detectorii de mișcare sunt echipați cu algoritmi de program care filtrează evenimentele mai puțin importante și interferențele complexe: de exemplu curenții de aer, mișcările draperiilor, sistemele de iluminare.
7. Cerințe privind temperatura ambientală pentru dispozitive
Nu toate sistemele au aceeași performanță în condiții climatice diferite. Dacă încăperea este călduroasă, umedă sau în ambele feluri, este posibil ca detectorii de mișcare să nu mai poată detecta mișcările umane deoarece temperatura încăperii se apropie de temperatura corpului uman. Din acest motiv a fost inventată o funcție de compensare a temperaturii. Reglementează în mod automat sensibilitatea detectorului în funcție de condițiile climatice din încăpere. În sezonul rece, când diferența dintre temperatura aerului și temperatura corpului este semnificativă, detectorul are o sensibilitate scăzută. Iar în sezonul cald, detectorul detectează mișcarea unui obiect chiar dacă temperatura sa este cu doar câteva grade mai ridicată față de temperatura ambientală.
8. Modalități de notificare cu privire la o alarmă
Și aici se aplică regula „cu cât mai multe, cu atât mai bine”. Ar trebui să fie posibil să primești imediat o notificare despre eveniment, chiar dacă te afli într-o țară străină. Notificări de tip „push” prin intermediul unei aplicații mobile, SMS, apel în caz de alarmă — utilizatorul ar trebui să poată alege o modalitate convenabilă de primire a alarmelor.
9. Detectori dedicați
Detectorii dedicați ajută pentru a înțelege rapid care dintre dispozitive au fost activate, dezactivate sau modificate. Astfel, vei ști care mișcare a fost detectată de către un detector din dormitor, nu de către unul din hol sau că este timpul să schimbi bateriile. Alarmele dedicate nu pot fi întotdeauna accesibile foarte ușor. În cazul sistemelor cu fir, există posibilitatea să apară o buclă de linie, în care mai mulți detectori sunt conectați la aceeași zonă. Dacă unul este activat, poți doar să bănuiești care este. De asemenea, este mai dificil dacă notificările sosesc sub forma unor coduri care nu pot fi citite, care corespund anumitor tipuri de alarmă. În acest caz, va trebui să ai o listă de coduri pentru a le putea descifra.
10. Caracteristici suplimentare
Trebuie să ceri mai mult decât un simplu sistem de securitate. Butoane de alarmă; detectori de fum, inundație și temperatură; dispozitive de automatizare a casei — tehnologii moderne care permit să le ai pe toate. Dacă este posibil, alege un sistem care poate fi echipat suplimentar cu dispozitive „inteligente”.
11. Aplicație mobilă
În ziua de azi, fiecare producător de sisteme de securitate care se respectă și care își respectă și utilizatorii are o aplicație mobilă adecvată sistemului său. Aplicațiile mobile duc la un control mai facil al sistemului, însă sunt adesea limitate la activarea/dezactivarea sistemului de securitate. Unii producători transformă aplicația într-un panou de control complet funcțional, care oferă actualizări ale stării pentru toți detectorii, informații detaliate despre sistem, un jurnal al evenimentelor și o funcție de testare a dispozitivelor. Este bine să știi că nu toate aplicațiile sunt dezvoltate pentru toate sistemele de operare mobile în același timp. Dacă se întâmplă așa, unii producători lansează și versiunea web, care poate fi deschisă într-un browser web.
12. Personalizare și actualizări de la distanță
Alege un sistem de securitate al cărui producător întreține și actualizează regulat software-ul. Sistemele de securitate moderne sunt comparabile cu telefoanele inteligente în ceea ce privește actualizările lor frecvente. Posibilitatea de a personaliza și actualiza sistemul de la distanță economisește timpul și banii necesari solicitării serviciilor unui profesionist la domiciliu, deoarece profesionistul ar face același lucru, însă manual și contra unui tarif separat.
Dispozitivele Ajax sunt ajustate la distanță prin intermediul aplicațiilor pentru telefoane inteligente, calculatoare cu Windows PC și macOS. Și, pentru a ne asigura că sistemul acceptă noile caracteristici și dispozitive, Ajax actualizează regulat software-ul.
13. Verificare video sau foto a alarmelor
Asigură-te că sistemul oferă integrare cu camerele video ale altor producători deoarece supravegherea video și sistemul de securitate nu înseamnă același lucru. Acest lucru va ajuta să evaluezi imediat situația acasă și să identifici cauza activării sistemului.
Poți conecta orice cameră IP utilizând protocolul RTSP la sistemul de securitate Ajax. A fost de asemenea implementată integrarea cu camerele Dahua, Hikvision și Safire și cu DVR-uri, care permite să adaugi, în sistemul de supraveghere video, mărci de top cu doar câteva click-uri.
14. Securitate cibernetică
Sistemul de operare pe care îl utilizează sistemul de securitate are de asemenea un rol important. Soluțiile de tip open source sunt adesea pline de erori și lacune, ceea ce face ca intrușilor să le fie mai ușor să preia controlul asupra sistemului.
15. Securitate în exterior
Pentru asigurarea locuinței începe cu zona care înconjoară locuința pentru a descuraja orice hoți cu ajutorul sirenelor, înainte ca aceștia să se apropie de casă, pentru a proteja obiectele proprietate personală depozitate în zona respectivă și pentru a permite locatarilor să aibă la dispoziție câteva minute prețioase în cazul unei spargeri în cursul nopții.
Detectorii de mișcare specializați pentru spațiile exterioare sunt în general utilizați pentru protecție externă. Acest lucru este posibil deoarece detectorii convenționali nu sunt destinați protejării zonelor exterioare deoarece există de câteva ori mai multe cauze de declanșare a alarmelor false în exterior. De exemplu, frunzele copacilor încălzite de soare, păsări în zbor, insecte, animale care se plimbă prin zonă, razele soarelui și adierile de vânt imprevizibile. Oricare dintre acestea ar putea declanșa o alarmă falsă de mișcare.
În concluzie, când alegi un sistem de securitate, studiază cu atenție informațiile despre sistem. Acordă o atenție deosebită următoarelor puncte cheie:
A. Companiile de securitate conectează echipamentele la stațiile lor centrale de monitorizare?
B. Câte canale de comunicație utilizează sistemul? Cu cât mai multe, cu atât mai bine.
C. Unitatea centrală are un acumulator de rezervă și care este zona de recepție a comunicației sale cu dispozitivele sistemului?
D. Sistemul de alarmă este protejat împotriva sabotării și detectorii împotriva alarmelor false?
E. La ce temperaturi poate funcționa sistemul și linia de produs include detectori de mișcare externi?
F. Care este modalitatea de notificare a alarmelor sistemului, iar aceste notificări sunt suficient de informative?
G. Există aplicații mobile pentru controlul sistemului, cât sunt de comode și care sunt funcțiile suplimentare pe care le oferă producătorul sistemului?
H. Sistemul acceptă personalizare de la distanță?
I. Sistemul de securitate poate fi integrat cu DVR-uri și camere video?
H. De asemenea, vezi cât de des sunt lansate actualizări și dacă sunt adăugate noi dispozitive la linia de produse. Acest lucru indică faptul că producătorul dezvoltă și menține produsul în mod activ.
Pentru o ofertă personalizată, contactează-ne!
Sursă articol și imagini: Ajax.systems