În cazul unui incendiu, fiecare secundă contează. Cunoștințele și măsurile luate, rapiditatea intervenției și planul de urgență pot face diferența între panică și siguranță.
Incendiile pot avea consecințe devastatoare. Acest pot avea, trasează o linie foarte importantă de demarcație, între prevenire sau gestionarea incendiului și un dezastru. Diferență semnificativă o face pregătirea adecvată a celor prezenți la locația incidentului, dar și prevenția și detectarea incendiului în stadiu incipient prin intermediul sistemelor moderne de detecție și semnalizare a incendiului.
Detectarea precoce a incendiului, alertarea și evacuarea promptă a celor prezenți și comunicarea eficientă cu autoritățile sunt măsuri care contribuie în mod esențial la protejarea integrității fizice, a vieții persoanelor și a bunurilor aflate în clădirea respectivă.
Importanța majoră a sistemelor de detecție și semnalizare a unui incendiu
Instalarea unui sistem de detecție și semnalizare a unui incendiu joacă un rol esențial în minimizarea riscurilor și în gestionarea eficientă, non-haotică, a acestuia. Este crucial ca un incendiu să poată fi detectat și semnalizat în faza inițială, de debut, înainte să se extindă, când există cele mai mari șanse să fie stins, pentru a reduce la minimum consecințele nefaste asupra ocupanților clădirii și bunurilor din interior.
Furnizorii de echipamente de securitate la incendii dezvoltă și îmbunătățesc constant sistemele moderne foarte performante de detecție și semnalizare a incendiilor, care pot identifica incendiile în fazele inițiale, care alertează ocupanții clădirii, permițând evacuarea în condiții de siguranță. În situația nefericită a declanșării unui incendiu, un sistem de detecție asigură:
- Detectarea preliminară a incendiului: prin detectoarele de fum și căldură, sistemul monitorizează în permanență calitatea aerului și temperatura din interior care transmit semnale către unitatea de control centrală, dacă sunt detectate schimbări semnificative în parametrii. Sistemul este atât de performant încât poate detecta foarte precis incendiile, nu doar pe căile de circulație, ci și în spațiile auxiliare, identificând chiar și focarele mici care pot evolua rapid.
- Avertizarea promptă a ocupanților clădirii. Când unitatea de control primește semnalele de la detectoare și analizează informațiile, sistemul începe să emită avertizări sonore: sirenele și semnalele luminoase se declanșează pentru a avertiza rapid populația din interior asupra pericolului de incendiu.
- Alertare automată: Incendiul este anunțat automat la punctul de supraveghere permanentă și poate fi comunicat către unitatea de pompieri DO FIRE. Personalul este alertat pentru a organiza evacuarea și intervenția conform planurilor de acțiune.
- Alarmarea operativă a personalului de serviciu: acesta trebuie să organizeze prima intervenție și evacuarea utilizatorilor în conformitate cu planul de acțiune stabilit.
Importanța prezenței pompierilor servanți prin serviciul privat DO FIRE pentru situații de urgență SPSU
Prezența pompierilor servanți prin serviciul privat pentru situații de urgență SPSU reprezintă o măsură de securitate suplimentară pentru gestionarea favorabilă a incendiului. Deoarece aceștia sunt prezenți în permanență la locația respectivă, ei pot acționa înainte de sosirea echipelor de Pompierii ISU. Fiind în prima linie, fac ca intervenția asupra focarelor să fie foarte rapidă, fapt care poate reduce semnificativ timpul de intervenție, pagubele și riscurile. Pompierii servanți sunt antrenați în mod special pentru intervenție în astfel de situații critice și pot adapta tactici specifice în funcție de particularitățile locației.
Etape cruciale în caz de incendiu
Panica este cel mai adesea răspunzătoare de gestionarea necorespunzătoare a unui incendiu. Când ocupanții clădirii nu știu ce să facă deoarece nu cunosc pașii de urmat, situația se complică și mai mult decât este. Cunoașterea etapelor de către personalul din clădire poate face diferența dintre instalarea panicii și calm, dintre siguranță și riscuri. Enumerăm mai jos pașii de urmat în caz de incendiu:
- Acționarea alarmei de incendiu: În cazul în care vedeți sau simțiți prezența unui incendiu, acționați imediat butonul de alarmă de incendiu din clădire sau dispozitivele manuale de alarmare.
- Apel de urgență. Apelați imediatserviciul de urgență 112. Acționați rapid, dar păstrați-vă calmul pentru a putea furniza toate detaliile necesare importante: adresă completă și alte informații utile.
- Evacuarea clădirii: Conform planului de evacuare, toată lumea ar trebui să se îndrepte pe căile de evacuare spre punctele de adunare prestabilite. Dacă fumul este dens și blochează vizibilitatea, acoperiți-vă gura și nasul cu îmbrăcămintea și deplasați-vă cât mai aproape de podea pentru a evita inhalarea excesivă a fumului.
- Verificarea prezenței: Este important să vă asigurați că toți ocupanții clădirii ajung în siguranță la punctul de adunare, iar dacă cineva lipsește, să fie identificat și localizat rapid.
- În cazul SPSU prima intervenție este asigurată de pompierii servanți prezenți la locație, cu sau fără auto specială, în funcție de situație, fapt care aduce multiple avantaje, cum ar fi răspunsul rapid, protecția suplimentară și expertiza specializată în intervenție și prevenirea incendiilor. Această Prezența pompierilor servanți contribuie la asigurarea unui mediu mai sigur și la minimizarea riscurilor pentru companii și personalul angajat.
Serviciului privat pentru situații de urgență DO FIRE oferă companiilor avantajul de a beneficia de un pachet complet de servicii de prevenire și luptă împotriva incendiilor: de la ofertarea sistemelor de detecție și semnalizare a incendiilor, la monitorizare în cadrul propriului dispecerat, la intervenție cu mașini pompieri S.P.S.U. și cu o echipă calificată de pompieri servanți, la asistență permanentă. Mai multe detalii sunt descrise aici.
Sistemele de alarmă DO FIRE îndeplinesc cele mai înalte standarde, fiind realizate conform specificațiilor din planul de proiectare. Echipa DO FIRE este avizată și se asigură că fiecare sistem este implementat, testat și validat în mod riguros, fără a se limita la aceste etape, prin suport și mentenanță regulată, în special pentru obiectivele cu risc ridicat, pentru a menține funcționarea optimă a acestora.
Siguranța vine prin pregătirea pentru situația unui incendiu, dar este susținută de performanța actuală a sistemelor de detectare și de rapiditatea intervenției. Toate aceste aspecte trebuie să fie în sinergie pentru protecția integrității fizice, a vieții persoanelor și a bunurilor.
Contactează-ne pentru consultanță și ofertă personalizată!